המבחן השני: איך להתמודד עם כישלון של מחוננים?
31/12/2024
ילדים מחוננים מאירים את העולם כבר מגיל מאד צעיר. הם בעלי קליטה מהירה, יכולת למידה יוצאת דופן בתחומים מגוונים כמו שפה, מתמטיקה, מוזיקה ואמנות ועוד. ההצלחות המוקדמות בשילוב עם שבחים מהסביבה מרכיבים עבורם מציאות שבה הצלחה היא כמעט מובנת מאליה ותחושת המסוגלות שלהם פורחת. אך המציאות, כדרכה, מורכבת ועשירה ברבדים שונים. חשוב לזכור שילדים מחוננים הם בכל זאת עדיין ילדים והם נתקלים במוקדם או במאוחר בחומות של קושי וכישלון. איך להתמודד עם כישלון של מחוננים ובכלל? המבחן השני הוא המאתגר מכל בסיטואציה זו. כל התשובות כאן.
המבחן השני - איך להתמודד עם כישלון של מחוננים ולהמשיך לעודד אותם
כשלונות עבור ילדים שאינם מחוננים הם דבר שיכול להתקבל באופן אחר מבחינת התגובה לכך. אצל ילדים מחוננים הסיטואציה היא אחרת לחלוטין. דחייה חברתית, מבחן שלא צלח, קושי בהשתלבות ועוד. אלו רק חלק מהמכשולים שעלולים לערער את עולמם הפנימי של הילדים המחוננים ולעורר תחושות קשות של תסכול, אכזבה, ולעיתים אף חרדה. חשוב לזכור שכישלון, למרות הקונוטציה השלילית שהוא נושא עימו, הוא חלק בלתי נפרד מהחיים ומהווה צמיחה משמעותית. דווקא דרך ההתמודדות עם קשיים ואתגרים, ילדים מחוננים יכולים לפתח חוסן נפשי, ללמוד מטעויות ולגלות עוצמות פנימיות שלא ידעו על קיומן. כאשר אתם תוהים איך להתמודד עם כישלון של מחוננים חשוב לפני הכל להבין איך הילדים עצמם מתמודדים עם הכישלון.
למה הילדים המחוננים מתקשים להתמודד עם כשלונות?
ילדים מחוננים שואפים לשלמות המובילה אותם להציב לעצמם סטנדרטים גבוהים במיוחד. כשהם אינם מצליחים לעמוד בציפיות אלו הם עלולים לחוות תחושות עזות של תסכול ואכזבה ולפרש את חוסר ההצלחה כפגם אישי. הצלחות חוזרות ונשנות עלולות ליצור אצל ילדים מחוננים פחד משתק מכישלון. הם חוששים שאם לא יצליחו יאבדו את ההערכה של הסביבה או גרוע מכך, יגלו שאינם מחוננים כפי שחשבו. הפחד מכישלון עלול להוביל אל הימנעות מאתגרים חדשים ולהגבלת ההתפתחות של הילדים.
חשוב לזכור שעולמם הרגשי של ילדים המחוננים הוא עשיר ומורכב. הם חווים רגשות בעוצמה רבה, אך לעיתים מתקשים לזהות ולנהל אותם ביעילות. כישלון עלול לעורר אצלם סערה רגשית גבוהה ולגרום להם לתחושת הצפה וחוסר אונים והם נוטים להיות רגישים במיוחד לביקורת ולמשוב שלילי. הילדים עלולים לפרש הערות ביקורתיות כהתקפה אישית ולהגיב בצורה רגשית לכך והרגישות הגבוהה בכלל היא חלק בלתי נפרד מהיותם מחוננים, לכן יש להתייחס לכך בצורה מתאימה ומכבדת.
איך אתם ההורים יכולים להתמודד עם כישלון של מחוננים?
הורים, מחנכים ואנשי מקצוע יכולים למלא תפקיד משמעותי בסיוע לילדים מחוננים להתמודד עם כישלון. הנה כמה אופציות לעשות זאת באופן נגיש ובגובה העיניים מול הילדים:
- לנרמל את הכישלון – הסבירו לילדים באופן המותאם לגילם שכישלון הוא חלק טבעי מהחיים ושאין אדם שלא חווה אותו. ניתן לשתף אותם בסיפורים אישיים על התמודדות עם כישלונות, או בדוגמאות של אנשים מצליחים שטעו בדרך להצלחה. חשוב להדגיש שגם אנשים מוכשרים ומוצלחים נתקלים במכשולים ושכישלון אינו מעיד על חוסר יכולת או ערך.
- לעודד התמדה - חשוב לעודד ילדים מחוננים לא לוותר מול קשיים אלא להתמיד ולנסות שוב ושוב תוך הפקת לקחים מהטעויות. ניתן להדגיש את החשיבות של תהליך הלמידה ולא רק את התוצאה הסופית. חשוב ללמד אותם שכל ניסיון, גם אם אינו מסתיים בהצלחה, מביא ללמידה וצמיחה אישית.
- לפתח מיומנויות התמודדות - ניתן ללמד ילדים מחוננים כלים להתמודדות עם רגשות שליליים כמו נשימות עמוקות, הרפיה, או דמיון מודרך. כלים אלו יסייעו לילדים לווסת את עוצמת הרגשות ולהתמודד עם מצבי לחץ ותסכול. חשוב לזכור שרכישת מיומנויות אלו דורשת תרגול וסבלנות ויש להתאים את הכלים לגיל ולצרכים של הילדים.
- לקדם חשיבה חיובית – למדו את הילדים להתמקד בחוזקות שלהם וביכולות שלהם ולא לתת לכישלון אחד להגדיר אותם. ניתן לעזור להם לזהות את ההצלחות שלהם קטנות כגדולות ולהתגאות בהן. חשוב להזכיר לילדים שהם בעלי ערך וייחודיים ושהכישלון הוא רק אבן דרך בדרכם להצלחה ולא להתייחס אליו כאכזבה אלא כמקפצה.
- לתת משוב בונה - חשוב לתת לילדים מחוננים משוב ספציפי וממוקד על מה ניתן לשפר, בין אם בהכנה אל מבחני מחוננים ובין אם לא, וזאת תוך הימנעות מביקורת כללית או פוגענית. משוב בונה צריך להיות ממוקד בהתנהגות או בביצועים ולא באישיות של הילדים. חשוב להדגיש את החוזקות של הילדים לעודד אותם להשתמש בהן כדי להתגבר על הקשיים.
- ליצור סביבה תומכת – צרו עבור ילדים מחוננים סביבה משפחתית וחינוכית תומכת שבה הם מרגישים בטוחים לשתף ברגשותיהם ולקבל עזרה בעת הצורך. סביבה תומכת מאפשרת לילדים להתמודד עם אתגרים ולצמוח וזאת בידיעה שיש להם רשת ביטחון שאליה הם יכולים לפנות בכל עת.
כך תהפכו את האתגר להזדמנות
כאשר אתם מתמודדים עם כישלון של ילדים מחוננים המטרה היא לא למנוע מהם לחוות את הכישלון אלא ללמד אותם להתמודד איתו באופן בריא. אם מתייחסים לכישלון בצורה נכונה הוא יכול להפוך לאמצעי דרכו אפשר להגשים מטרות ולממש פוטנציאל. הכישלון מלמד התמדה, צניעות וחשיבה יצירתית. למידה מטעויות, אנושיות ובכלל מלמד שהדרך להצלחה כוללת גם מכשולים. הורים, מחנכים ואנשי מקצוע, כולנו שותפים למסע הזה. יחד נוכל להעניק לילדים מחוננים את הכלים והתמיכה הדרושים להם כדי להתמודד עם כישלון ולצמוח ממנו ובכך נעזור להם לא רק להצליח בלימודים ובחיים אלא גם להיות אנשים מאושרים, מאוזנים ובטוחים בעצמם.
מכון iQute הוא המקום בו הילדים זוכים להצליח. אנו מציעים הכנה מקצועית למבחני מחוננים, בתי ספר ייחודיים ומצוינות במתמטיקה באמצעות קורסים איכותיים ולומדות אונליין. אחוזי ההצלחה שלנו גבוהים במיוחד בזכות תוכניות לימוד ייחודיות המותאמות לכל ילד בהנחיית מומחים. צרו קשר עוד היום, נשמח לעמוד לשירותכם.